top of page

ΑΝΑΛΥΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Στοιχεία Μετακινήσεων
Δεδομένου ότι ο Δήμος Παλλήνης και πιο συγκεκριμένα η Δημοτική Ενότητα Γέρακα, κατέχει την προνομιακή θέση της πύλης εισόδου στα Μεσόγεια, κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων πραγματοποιήθηκαν πολλά συγκοινωνιακά έργα σύνδεσης της περιοχής με το κέντρο της Αθήνας, διαμορφώνοντας ένα αρκετά καλό δίκτυο σύνδεσης με ΜΜΜ (προαστιακός) και ΙΧ (Αττική Οδός). Ενώ το παραπάνω γεγονός αποτελεί μια σημαντική δυνατότητα της περιοχής, παράλληλα έχει δημιουργήσει και την αδυναμία των πολλών εισερχόμενων/εξερχόμενων ταξιδιών στον Δήμο Παλλήνης. Η περιοχή αναπτύχθηκε σε μεγάλο βαθμό ως περιοχή κατοικίας, με τόπο εργασίας σε άλλους Δήμους. 


Στο βαθμό που δεν ληφθούν μέτρα, τα οποία να υποστηρίζουν το σύστημα «Park and Ride», προβλέπεται να ενταθεί το πρόβλημα στάθμευσης στους σταθμούς Προαστιακού και να αυξηθεί ο κυκλοφοριακός φόρτος στην Αττική Οδό και Περιφερειακή Υμηττού, καθιστώντας τα συγκοινωνιακά έργα δύσχρηστα. 
Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό κατά την ανάπτυξη των σεναρίων να τεθούν στόχοι και πακέτα μέτρων που θα βελτιώνουν προβλήματα όπως η μετακίνηση προς τους σταθμούς προαστιακού της περιοχής, η στάθμευση στην ευρύτερη περιοχή και ο κυκλοφοριακός φόρτος ΙΧ οχημάτων που δημιουργείται στις εισόδους/εξόδους του Δήμου.
 

Προσβασιμότητα / Οργάνωση χρήσεων γης
Όσον αφορά την οργάνωση των χρήσεων γης και την προσβασιμότητα, σημαντική αδυναμία αποτελεί το γεγονός ότι ο Δήμος Παλλήνης αποτελείται ουσιαστικά από τρεις διαφορετικές πόλεις. Μέχρι αυτήν την στιγμή δεν έχει θεσμοθετηθεί ένα ενιαίο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για ολόκληρο τον νεοσύστατο δήμο οπότε βρίσκονται σε ισχύ τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια που είχαν θεσμοθετηθεί ξεχωριστά για τις περιοχές της Ανθούσας, του Γέρακα και της Παλλήνης. Παρόλα αυτά, εκπονείται μελέτη τροποποίησης του Εγκεκριμένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Νέου Καλλικρατικού Δήμου Παλλήνης. Επιπλέον, σε εξέλιξη βρίσκονται οι πολεοδομικές μελέτες – Πράξεις Εφαρμογής για μια σειρά από περιοχές για τις οποίες δεν είχαν εκπονηθεί, όπως επίσης και η μελέτη ένταξης στο σχέδιο της εκτός σχεδίου και εντός ΓΠΣ περιοχής του Δήμου Γέρακα.


Όσον αφορά την υφιστάμενη λειτουργική οργάνωση επιμέρους οικισμών, η Δ.Ε. Γέρακα έχει αστικό χαρακτήρα με σχετικά συνεκτικό οικιστικό ιστό και υψηλό δείκτη πληθυσμιακής πυκνότητας ανάλογο με προαστικές περιοχές του Λεκανοπεδίου. Αντιθέτως, στις υπόλοιπες δύο Δ.Ε. που συγκροτούν τον Καλλικρατικό Δήμο, Παλλήνης και Ανθούσας, υπάρχει διάχυση του οικιστικού ιστού, με επιμέρους γειτονιές από τις οποίες να λείπουν σημαντικές λειτουργίες τοπικού κέντρου (στην Ανθούσα εκτός του Praktiker η περιοχή δεν εξυπηρετείται από άλλα εμπορικά καταστήματα, υπηρεσίες κλπ), γεγονός που ενισχύει τη χρήση ΙΧ. 


Στις αδυναμίες συγκαταλέγεται η συγκέντρωση χρήσεων εμπορικού κέντρου/ κέντρου γειτονιάς στην λεωφόρο Μαραθώνος, η οποία είναι Πρωτεύων Άξονας Μητροπολιτικής σημασίας, και στην οποία αναπτύσσονται μεγάλες ταχύτητες. Δεν συμβαδίζουν οι χρήσεις και διακυβεύεται η ασφάλεια των πεζών. Επιπλέον, σημαντικό πρόβλημα δημιουργούν κάποιες υπερτοπικές χρήσεις, όπως των ιδιωτικών σχολείων, οι οποίες εντείνουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα στον Δήμο.


Οι ευκαιρίες του Δήμου Παλλήνης όσον αφορά την προσβασιμότητα και τις χρήσεις γης είναι ότι το αεροδρόμιο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση και οι τουριστικές υποδομές στο Δήμο, που περιλαμβάνουν μόνο καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, μπορούν να αναπτυχθούν εφόσον σήμερα καλύπτουν μόνο το ποσοστό 6% των συνολικών χρήσεων. Επιπλέον, με κατάλληλη αξιοποίηση από τον Δήμο Παλλήνης, ευκαιρία μπορεί να αποτελέσει και η παρουσία σημαντικών υπερτοπικών πόλων έλξης σε κοντινή απόσταση.


Επιπλέον, απειλή για την περιοχή μπορεί να αποδειχθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός που αφορά σε έργα ανάπτυξης, όπως για παράδειγμα το κτήμα Καμπά, εάν δεν προστατευθεί ο πολιτιστικός και περιβαλλοντικός χαρακτήρας της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας και δεν διατηρηθούν οι αρχές βιώσιμης κινητικότητας. Όπως επίσης, και οι αντιδράσεις που μπορεί να προκληθούν από τους κατοίκους.


Συμπερασματικά, είναι αναγκαία η ολοκλήρωση του ενιαίου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου για τον νέο Καλλικρατικό Δήμο, επικαιροποιημένο με τα σημερινά δεδομένα του Δήμου Παλλήνης. Επιπλέον, είναι σημαντική η αντιμετώπιση των λειτουργικών προβλημάτων των Δ.Ε. Παλλήνης και Ανθούσας, όπου υπάρχει μικρή πληθυσμιακή πυκνότητα και διάχυση του οικιστικού ιστού. Η ύπαρξη σημαντικών υπερτοπικών πόλων έλξης πέρα από τα όρια του Δήμου και σημείων ιδιαίτερου περιβαλλοντικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος εντός των ορίων του Δήμου μπορεί να αξιοποιηθεί για όφελος του Δήμου, στον βαθμό που η ανάπτυξη ευθυγραμμίζεται με τις αρχές της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, την προστασία του πρασίνου και του περιβάλλοντος και την προστασία / ανάδειξη της πολιτισμικής ταυτότητας της περιοχής.

 
Χρήση ΙΧ οχημάτων
Όσον αφορά τη χρήση των ΙΧ οχημάτων, η πιο σημαντική αδυναμία που παρουσιάζεται είναι ο μεγάλος βαθμός χρήσης των ΙΧ οχημάτων, έναντι εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης. Όπως προκύπτει από τις μετρήσεις φόρτων στους κόμβους, τα ποσοστά χρήσης ΙΧ οχημάτων είναι της τάξης του 88%.  
Επίσης, είναι μεγάλο το ποσοστό των πρωτευουσών αρτηριών που περνούν από το κέντρο του Δήμου, αθροιστικά φθάνουν το 2,5 του οδικού δικτύου της περιοχής και υπάρχει υψηλός κυκλοφοριακός φόρτος σε σημαντικό αριθμό οδών. Επιπλέον, στον Δήμο Παλλήνης παρουσιάζεται σημαντικός αριθμός επικίνδυνων σημείων στο οδικό δίκτυο. Τα επικίνδυνα σημεία αφορούν κυρίως κόμβους που είναι αδιαμόρφωτοι και  διασταυρώσεις οδών υπό γωνία. 
Όσον αφορά τη χρήση των ΙΧ οχημάτων, αδυναμία παρουσιάζεται λόγω της κυκλοφοριακής συμφόρησης που δημιουργείται στην λεωφόρο Μαραθώνος (ειδικά στο τμήμα της Παλλήνης). Επίσης, υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα στην λεωφόρο Μαραθώνος λόγω παραβίασης των φωτεινών σηματοδοτών με κόκκινο και ανάπτυξης μεγάλων ταχυτήτων από τα ΙΧ οχήματα.
Σημαντικό πρόβλημα φόρτου από ΙΧ οχήματα και από σχολικά λεωφορεία δημιουργείται και στα ιδιωτικά σχολεία της περιοχής, ιδιαίτερα στις ώρες αιχμής (προσέλευσης και απομάκρυνσης από το σχολείο). Έχει επισημανθεί ιδιαίτερο πρόβλημα για τα σχολεία ΙΜ Παναγιωτόπουλος (στο φανάρι που στρίβει από την λεωφόρου Σπάτων στην οδό Μίληση τις πρωινές ώρες προσέλευσης στο σχολείο και στην αντίθετη κατεύθυνση το μεσημέρι τις ώρες αποχώρησης των μαθητών) και Κωστέα Γείτονα.
Παρόλα τα προβλήματα / αδυναμίες που εντοπίζονται παραπάνω, στον Δήμο Παλλήνης έχει μονοδρομηθεί ένα σημαντικό ποσοστό οδών, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 33% του συνολικού οδικού δικτύου, συναρτήσει του μήκους, οι οποίοι, στην πλειοψηφία τους, σχηματίζουν ζεύγη αντίρροπων κατευθύνσεων. Ο μεγαλύτερος αριθμός μονόδρομων εντοπίζεται στην Δ.Ε. Γέρακα και σε μικρότερο βαθμό στην Δ.Ε. Παλλήνης, κυρίως στο Λεοντάριο και στο κέντρο της Παλλήνης. Ενώ αντίθετα, στην Δ.Ε. Ανθούσας το σύνολο του οδικού δικτύου αποτελείται από δρόμους αμφίδρομης κίνησης.
Τα προβλήματα όσον αφορά τη χρήση ΙΧ αφορούν στο μεγάλο ποσοστό χρήσης ΙΧ οχημάτων, μεγάλο ποσοστό πρωτευουσών αρτηριών, κυκλοφοριακή συμφόρηση, επικίνδυνα σημεία και έλλειψη οδικής ασφάλειας.
Ευκαιρία για τον Δήμο Παλλήνης για την αντιμετώπιση όλων των παραπάνω προβλημάτων αλλά και τη συνέχιση μέτρων που αφορούν στην χρήση ΙΧ και στην διαχείριση της κυκλοφορίας είναι η εκπόνηση του ΣΒΑΚ. 
Απειλή για τον Δήμο Παλλήνης θα αποτελέσει η πιθανή αντίδραση της τοπικής κοινωνίας στη λήψη μέτρων περιορισμού της μηχανοκίνητης κυκλοφορίας, όπως επίσης και μέτρα που μπορεί να αφορούν τη διαχείριση της κυκλοφορίας σε υπερτοπικές χρήσεις (ιδιωτικά σχολεία, μεγάλες εταιρείες).


Διαχείριση Στάθμευσης

Μεγάλο ποσοστό του οδικού δικτύου (90,92%) δεν διαθέτει πινακίδα για διαχείριση της στάθμευσης με αποτέλεσμα να επιτρέπεται η στάθμευση στη συντριπτική πλειοψηφία του οδικού δικτύου.
Παρόλο που μόνο στο 9,08% του συνολικού δικτύου ισχύουν απαγορεύσεις για τη στάθμευση, το ποσοστό των παράνομα σταθμευμένων αυτοκινήτων σε αυτό είναι 18,40%, αρκετά υψηλό. Η παράνομη στάθμευση λαμβάνει χώρα σε μεγάλους οδικούς άξονες πχ Μαραθώνος ή Λαυρίου κυρίως λόγω των εμπορικών χρήσεων που φιλοξενούν ή σε οδούς τοπικής σημασίας κατά βάση στην περιοχή του Γέρακα και της Παλλήνης. Η πιο σημαντική παρουσία παράνομης στάθμευσης συναντάται στο Λεοντάριο, στην οδό Παπαγγελάκη, όπου πολλά σταθμεύουν παράνομα κοντά στον σταθμό του προαστιακού. 
Η υψηλή ένταση στάθμευσης παρατηρείται κατά βάση στο δυτικό τμήμα του Δήμου και συγκεκριμένα στην δημοτική ενότητα του Γέρακα, η οποία έχει και τη μεγαλύτερη οικιστική πυκνότητα καθώς και μεγαλύτερη μίξη χρήσεων. Στην ίδια περιοχή συναντώνται επίσης και περισσότερα τμήματα με μεσαία ή χαμηλή ζήτηση, εξαιτίας των προαναφερθέντων λόγων. Αντίθετα, η μηδενική ζήτηση απλώνεται σε όλο το υπόλοιπο τμήμα του Δήμου και ιδιαίτερα στις περιοχές της Ανθούσας και της Παλλήνης. Το σχετικά υψηλό ποσοστό της μηδενικής ζήτησης σε αυτές τις περιοχές οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον χαρακτήρα των εν λόγω περιοχών, οι οποίες έχουν χαμηλές οικιστικές πυκνότητες και είναι μονολειτουργικές με επικρατούσα χρήση την κατοικία
Ευκαιρία είναι για τον Δήμο η προσπάθεια ανεύρεσης οικοπέδων σε σημεία όπως ο σταθμός του προαστιακού ή περιμετρικά του κέντρου προκειμένου να διαμορφωθούν χώροι στάθμευσης, ενισχύοντας το σύστημα park and ride, για μετακίνηση προς το κέντρο της πόλης με εναλλακτικούς τρόπους.
Απειλή μπορεί να αποτελέσει η αντίδραση των εμπόρων σε μέτρα περιορισμού της στάθμευσης στα εμπορικά κέντρα του Δήμου.


ΜΜΜ / Δημόσιες Συγκοινωνίες

Προβληματική η Δημόσια Συγκοινωνία λόγω του ότι δεν είναι συχνά τα δρομολόγια και δεν υπάρχει συνέπεια με τα αναρτημένα δρομολόγια. Το δίκτυο του ΟΑΣΑ είναι σαφώς πυκνότερο σε σχέση με τα αλλά συγκοινωνιακά δίκτυα, ωστόσο καταφέρνει να καλύψει μόλις το 44,13% της συνολικής επιφάνειας του Δήμου. Η μέση συχνότητα των λεωφορείων ΟΑΣΑ είναι 35 λεπτά κατά τις ώρες αιχμής και 70 λεπτά κατά τις υπόλοιπες ώρες.
Η δημοτική συγκοινωνία αφορά μόνο τους κατοίκους της Δημοτικής Ενότητας Γέρακα και όχι αυτούς των άλλων ενοτήτων, όπως για παράδειγμα της Παλλήνης και της Ανθούσας. Επιπλέον αφορά σε περιορισμένα χρονικά διαστήματα της ημέρας και σε περιορισμένες ημέρες, από Δευτερά έως Παρασκευή. Το συγκεκριμένο δίκτυο καλύπτει μόλις το 8,58% της συνολικής επιφάνειας του Δήμου Παλλήνης και το συνολικό μήκος του είναι ίσο με 7.54 km.


Επιπλέον, από τις περισσότερες περιοχές του Δήμου Παλλήνης η μετάβαση στους σταθμούς ΜΣΤ δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με το περπάτημα και είναι απαραίτητη η χρήση του αυτοκινήτου ή του λεωφορείου.
Τα προβλήματα συνοψίζονται στη μη κάλυψη του συνόλου του δήμου από γραμμές ΜΜΜ και στα αραιά δρομολόγια. 


Ευκαιρία για τον Δήμο μπορεί να αποτελέσει η αξιοποίηση έξυπνων συστημάτων ενημέρωσης και η αξιοποίηση της ηλεκτροκίνησης, όπως η ανάπτυξη νέων γραμμών δημοτικών λεωφορείων για μετακίνηση από την περιφέρεια στο κέντρο και στους σταθμούς του Προαστιακού.

Πεζή μετακίνηση / Σχεδιασμός οδών και δημόσιου χώρου
Όσον αφορά την πεζή μετακίνηση, βασική αδυναμία στον Δήμο Παλλήνης είναι οι ελλιπείς υποδομές και σχεδιασμός για πεζή μετακίνηση και προώθηση των ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων μετακίνησης σε όλες τις κοινωνικές και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (ΑΜΕΑ, παιδιά, μαθητές, ηλικιωμένοι, κ.ο.κ.). Πιο συγκεκριμένα το ποσοστό του οδικού δικτύου που δεν διαθέτει πεζοδρόμιο είναι εξαιρετικά υψηλό(60,76%) όπως επίσης προβληματικό είναι το πολύ μικρό ποσοστό (5,63%) του δικτύου που διαθέτει πλάτος πεζοδρομίου που υπερβαίνει τα 1.5μ (ελάχιστη απαραίτητη τιμή για το ελεύθερο πλάτος πεζοδρομίου). Με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εμφανίζεται στην Δημοτική Ενότητα Ανθούσας, και στην Δημοτική Ενότητα Παλλήνης εκτός του κέντρου της, όπου στην συντριπτική πλειοψηφία του οδικού δικτύου δεν υπάρχει πεζοδρόμιο.
Γενικά στον Δήμο Παλλήνης δεν ενθαρρύνεται η πεζή μετακίνηση, δεδομένου πως και οι υφιστάμενοι πεζόδρομοι δεν αποτελούν ένα συνεχές και ολοκληρωμένο δίκτυο πεζοδρόμων, καταλαμβάνουν μόνο το 0,8% του συνολικού οδικού δικτύου της Παλλήνης. Επιπλέον, αποθαρρυντικά στην πεζή μετακίνηση λειτουργούν και τα προβλήματα ασφάλειας κατά τις βραδινές ώρες όπως αυτά που καταγράφονται για παράδειγμα στην κεντρική πλατεία του Γέρακα. 


Επιπλέον, χαρακτηριστική αδυναμία του Δήμου Παλλήνης είναι οι οδοί που λειτουργούν ως φράγματα και αποκόπτουν τον αστικό ιστό (Αττική οδός συμπεριλαμβανομένης της Περιφερειακής Υμηττού, η λεωφόρος Μαραθώνος και η λεωφόρος Λαυρίου). Οι διαβάσεων πεζών στην Αττική Οδό (Ελευσίνα-Αεροδρόμιο) και στην Περιφερειακή Υμηττού (Κατεχάκη-Ραφήνα) είναι μόλις σε ποσοστό 2,4 και 1,6 διαβ/km, αντίστοιχα. Η διάσχιση της Λεωφ. Μαραθώνος και της Λεωφ. Λαυρίου πραγματοποιείται με διαβάσεις πεζών προστατευμένες από κατάλληλη σηματοδότηση. Ωστόσο στην πρώτη λεωφόρο υπάρχει και μια διάβαση, στην οποία δεν υπάρχει φανάρι. Η πυκνότητα των διαβάσεων πεζών στην Λεωφ. Μαραθώνος και στην Λεωφ. Λαυρίου, στο τμήμα που διαπερνά από την περιοχή μελέτης, είναι 3,6 και 3,9 διαβ/km, αντίστοιχα. Παρόλο που η πυκνότητα των διαβάσεων είναι μεγαλύτερη στις τελευταίες λεωφόρους, στη λεωφόρο Μαραθώνος σημειώνεται μεγάλη επικινδυνότητα λόγω παραβίασης φαναριών από τα ΙΧ. Επιπλέον, γίνεται δύσκολη η διάβαση λόγω της μικρής διάρκεια πράσινου φαναριού για τους πεζούς που διέρχονται κάθετα τη λ.Μαραθώνος. Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η κυριαρχία του αυτοκινήτου διαμορφώνει φυσικά εμπόδια και πολύ αδύναμο περιβάλλον για πεζοπορία και ποδηλασία.


Παράλληλα με τις αδυναμίες όσον αφορά την πεζή μετακίνηση υπάρχουν μια σειρά από δυνατά σημεία στον Δήμο Παλλήνης, τα οποία με τον κατάλληλο σχεδιασμό και ενταγμένα σε ένα δίκτυο ήπιας κινητικότητας μπορούν να αποτελέσουν σημαντικές ευκαιρίες. Αυτά είναι χώροι πρασίνου, κοινόχρηστοι χώροι και πλατείες και χώροι πολιτιστικού ενδιαφέροντος οι οποίοι ενισχύουν την ταυτότητα της πόλης.
Τα δυνατά σημεία είναι οι σημαντικοί περιβαλλοντικοί πόροι όπως ο λόφος Παλλήνης, όπου τους καλοκαιρινούς μήνες πραγματοποιούνται φεστιβάλ και πολιτιστικές εκδηλώσεις ενισχύοντας τον χαρακτηρισμό του ως τόπο συνάντησης και ψυχαγωγίας. Επίσης, τα ρέματα τα οποία ξεκινούν από τους πρόποδες της Πεντέλης, όπως το ρέμα Γέρακα, στις όχθες των οποίων αναπτύσσονται φυσικοί χώροι πρασίνου οι οποίοι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι αναξιοποίητοι και δεν διαθέτουν επαρκή κάθετα περάσματα για πεζούς. Επιπλέον υπάρχουν αρκετοί κοινόχρηστοι χώροι και χώροι πρασίνου όπως πλατείες και παιδικές χαρές ωστόσο είναι διάσπαρτοι σε όλο το Δήμο. Από τους πιο γνωστούς είναι το Πάρκο της Κάντζας, η πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως, η πλατεία Δεξαμενής, η πλατεία Γέρακα και ο λόφος Λεβίδη. Το σύνολο των χώρων αυτών καταλαμβάνει  ποσοστό 7% των συνολικών χρήσεων.


Άλλα δυνατά σημεία ενδιαφέροντος στον Δήμο είναι οι τρεις χώροι που φιλοξενούν πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι πρώην αποθήκες Καμπά, το οινοποιείο Πέτρου στο οποίο συστεγάζεται η φιλαρμονική ορχήστρα και το Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα στο οποίο διοργανώνονται προγράμματα τέχνης και μουσικής. Ταυτόχρονα στην περιοχή βρίσκεται Μουσείο Οίνου το οποίο μαρτυρεί την έντονη ενασχόληση των κατοίκων με καλλιέργειες. Επιπλέον, σημαντικό σημείο ενδιαφέροντος είναι ο Αρχαιολογικός χώρος του αρχαίου Ιερού της Παλληνίδος Αθηνάς στην Δ.Ε. Γέρακα σε ζώνη κατοικίας, από το οποίο λείπει η προστασία και ανάδειξή του. Σημαντικό στοιχείο, επίσης, που συνδέεται με την ταυτότητα και την ιστορία της περιοχής και τον άλλοτε αγροτικό της χαρακτήρα είναι οι καλλιέργειες που αφορούν κυρίως αμπέλια και αποτελούν το 22% των συνολικών χρήσεων.
Τέλος, στα δυνατά σημεία προστίθεται η υλοποίηση πρόγραμματος για δημιουργική απασχόληση νέων και παιδιών με αναπηρία το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της δημιουργικής απασχόλησης και την ένταξή τους στην κοινωνία και προωθεί την κοινωνική συνοχή και την ισότητα αυτής της ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας, για την οποία είναι ζητούμενο να εξασφαλιστεί η προσβασιμότητα και στον δημόσιο χώρο.

Στη λογική του να δημιουργηθούν βιώσιμες εναλλακτικές με θύλακες που να ενισχύουν την ήπια κινητικότητα και την προτεραιότητα στον πεζό και στο ποδήλατο, ευκαιρία για τον Δήμο Παλλήνης είναι ο σχεδιασμός και η προσπάθεια σύνδεσης και ανάδειξης των στοιχείων που αναδεικνύουν την ταυτότητα της πόλης, όπως οι χώροι πρασίνου, οι κοινόχρηστοι χώροι και χώροι πολιτισμού με δίκτυο ήπιας κινητικότητας στο οποίο το αυτοκίνητο είτε θα απομακρυνθεί είτε θα περιοριστεί η ταχύτητά του και θα διαμορφώνεται χώρος για πεζή μετακίνηση, ηλεκτρικά πατίνια, ποδήλατο. Τέτοια ευκαιρία αποτελεί για παράδειγμα η διαμόρφωση διαδρομής παράλληλα στο ρέμα.

Ποδήλατο
Ο Δήμος Παλλήνης ανήκει στους δήμους της Αττικής που έχει ήδη δημιουργήσει υποδομή για το ποδήλατο, χωρίς ωστόσο να διαθέτει ολοκληρωμένο και εκτεταμένο δίκτυο.


Ευκαιρία αποτελεί η επέκταση του δικτύου με διαδρομές που συνδέουν χώρους ιδιαίτερου ενδιαφέροντος όπως οι προαναφερόμενοι (διαδρομή παράλληλα στο ρεμα κλπ). Επιπλέον, σημαντική ευκαιρία είναι η προβλεπόμενη δημιουργία της Ποδηλατικής Οδού «Άγιοι Ανάργυροι – Λαύριο», με δυνατότητα επέκτασης, σε επόμενο στάδιο, έως το Σούνιο, η οποία θα αποτελεί τμήμα του ευρύτερου μητροπολιτικού δικτύου ποδηλάτου της Αττικής, το οποίο έχει θεσμοθετηθεί από το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής 2021.

 

Διαβάστε αναλυτικά την ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης εδώ:
 

bottom of page