top of page

ΤΡΙΤΗ ΦΑΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

Η Τρίτη συνάντηση συμμετοχικού σχεδιασμού του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας της πόλης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 05/12/2019 στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου (Ιθάκης 12, Γέρακας) του Δήμου Παλλήνης.

Η διαβούλευση πραγματοποιήθηκε με την μορφή Ανοιχτού διαδραστικού εργαστηρίου, όπου η ομάδα έργου του ΣΒΑΚ παρουσίασε τις προτάσεις μέτρων και τη μεθοδολογία που εφαρμόστηκε για τον καθορισμό τους και μετά το πέρας των παρουσιάσεων, οι εκπρόσωποι των φορέων εξέφρασαν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους. Το πρόγραμμα παρουσιάζεται στον παρακάτω πίνακα:

Capture.JPG
Capture.JPG
Capture.JPG

Αντικείμενο της συνάντησης


Αντικείμενο της συγκεκριμένης συνάντησης ήταν η ενημέρωση των εμπλεκομένων φορέων για τα προσχέδια  των μελλοντικών μέτρων αστικής κινητικότητας που έχει διαμορφώσει η ομάδα Εργασίας του Δήμου για το Δήμο Παλλήνης και στη συνέχεια η διαβούλευση τους με τους φορείς προκειμένου μέσω των τοποθετήσεων τους να προκύψουν πληροφορίες και απόψεις, ώστε αυτά να φτάσουν στην τελική τους μορφή. 


Η διαβούλευση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Γενικού Γραμματέα του Δήμου κ.Τέντη και στη συνέχεια με χαιρετισμό από τον κ.Γιαννακόπουλο, Αντιπεριφερειάρχη σε θέματα Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής.
Ο κ.Γιαννακόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρχει κοινή φιλοσοφία και συνεργασία στα θέματα βιώσιμης κινητικότητας του Δήμου Παλλήνης με τους γειτονικούς Δήμους και πρόσθεσε ότι αυτός είναι και ο ρόλος της Περιφέρειας. Επίσης, ανέφερε πως στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας προβλέπονται έργα για ήπια κινητικότητα και πως θα συμβάλλουν με χρηματοδοτήσεις μέτρων και παρεμβάσεων αυτής της κατεύθυνσης. Επιπλέον, η Περιφέρεια προγραμματίζει την αγορά νέων λεωφορείων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.


Στη συνέχεια η κ. Μπίθα, προϊσταμένη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Παλλήνης έκανε στα προηγούμενα στάδια του ΣΒΑΚ Δήμου Παλλήνης και στους γενικούς στόχους του.


Η πρώτη παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από τον κ.Βλαστό, εμπειρογνώμονα καθηγητή από τη μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ, ο οποίος παρουσίασε τους άξονες στρατηγικής του ΣΒΑΚ Παλλήνης όπως αυτοί αναδείχθηκαν από τη διαδικασία ανάλυσης της υφιστάμενης κατάστασης και το συμμετοχικό σχεδιασμό που πραγματοποιήθηκε στα προηγούμενα στάδια. 


Ο κ.Βλαστός ανέδειξε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός ενιαίου κέντρου στον Δήμο. Επίσης, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Παλλήνη αναπτύχθηκε κατά μήκος των υπερτοπικών αξόνων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη διαμόρφωση του εμπορικού κέντρου του Δήμου παράλληλα στη λεωφόρο Μαραθώνος. 


Η δεύτερη παρουσίαση έγινε από τον κ.Αθανασόπουλο, εμπειρογνώμονα Συγκοινωνιολόγο Μηχανικό από τη μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ, ο οποίος παρουσίασε τα μέτρα που αφορούν στα δίκτυα ποδηλάτων που συνδέουν τα επιμέρους τοπικά κέντρα του Δήμου, τις γειτονιές και τους στθαμούς Μετρό και Προαστιακού.
Η τρίτη παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από την κ.Χάγιου, Aρχιτέκτονα Μηχανικό από την εταιρεία Lever, η οποία παρουσίασε τις προτεινόμενες αναπλάσεις κατά μήκος ρεμάτων που διατρέχουν το Δήμο και μπορούν να λειτουργήσουν ως πράσινες διαδρομές σύνδεσης επιμέρους περιοχών της πόλης.

Τέλος, η κ.Φούντα, Συγκοινωνιολόγος Μηχανικός, αναφέρθηκε στα μέτρα του ΣΒΑΚ που αφορούν στην ανάδειξη των κέντρων, στην αναβάθμιση της υπηρεσίας των ΜΜΜ και σε άλλα μέτρα ευαισθητοποίησης.

 

Μετά το πέρας των παρουσιάσεων, το βήμα δόθηκε στους φορείς, οι οποίοι με τη σειρά τους διατύπωναν τους προβληματισμούς και τις απορίες τους στην ομάδα έργου, σχετικά με:
•    Τις απαιτούμενες ρυθμιστικές διατάξεις για την υλοποίηση των μέτρων
•    Τα λειτουργικά χαρακτηριστικά των μέτρων
•    Το εύρος της εφαρμογής τους
•    Την περιοχή κάλυψης
•    Τον χρονικό ορίζοντα υλοποίησης

 

Η ομάδα έργου απάντησε στο σύνολο των αποριών και των προβληματισμών και δεσμεύθηκε να λάβει υπόψη τους προβληματισμούς που διατυπώθηκαν στον τελικό σχεδιασμό των μέτρων. 


Ενδεικτικά, παρακάτω αναφέρουμε προβληματισμούς και ερωτήματα που τέθηκαν.
Η κ.Αναστασάκη, εκπρόσωπος της Αττικό Μετρο, έθεσε τον προβληματισμό ότι κάποια από τα προτεινόμενα μέτρα, όπως η διαδρομή κατά μήκος της γραμμής Λαυρίου, αποτελούν μέρος ευρύτερου/μητροπολιτικού σχεδιασμού που ίσως να μη μπορεί ο Δήμος να επηρεάσει άμεσα. Τόνισε πως έχει ιδιαίτερη σημασία να ληφθούν οι προτάσεις προς ΟΑΣΑ στον Ενιαίο Στρατηγικό Σχεδιασμό που πρόκειται να εκπονήσει ο ΟΑΣΑ.
Από τον κ.Μακρυγιάννη, εκπρόσωπο των Φίλων Αθλητισμού Γέρακα, πρότεινε να δωθεί έμφαση στην άμεση εφαρμογή έστω και κάποιων απλών μέτρων, τα οποία δεν απαιτούν μεγάλους οικονομικούς πόρους, όπως για παράδειγμα η οριζόντια σηματοδότηση ποδηλατολωρίδων με χρωματισμό του οδοστρώματος.
Μαθήτρια από το 2ο Λύκειο Γέρακα έθεσε ερώτημα ως προς τα χωρικά όρια και περιορισμούς που μπορεί να έχει η χρήση των κοινόχρηστων πατινιών που έχουν ήδη τοποθετηθεί στο Δήμο Παλλήνης.
Τέλος, κάτοικος της περιοχής της Κάντζας έθεσε ερώτημα σχετικά με το εάν, στο πλαίσιο του ΣΒΑΚ, προβλέπεται η διαχείριση της κυκλοφορίας περιμετρικά της νέας υπερτοπικής λειτουργίας στο κτήμα Καμπά.
 

Capture.JPG
bottom of page